Formaldehyd – hvor lang tid har det igjen?

Ytterligere oppdatering

Illustration of use of formaldehyde

I 2016 utga Ecolab en hvitbok som legger vekt på omklassifiseringen av formaldehyd som et menneskelig karsinogen, og identifiserer mulige konsekvenser av bruken av det som biocidprodukt. I 2021 utga Ecolab en oppdatering basert på gjennomgangen av formaldehyd i henhold til den europeiske biocidforordningen (BPR) og den tillatte bruken som et virkestoff i en begrenset 3-årsperiode. Ecolab oppdaterer nok en gang brukere om den nåværende situasjonen angående formaldehyd som en desinfiserende kjemikalie, og kommuniserer de raskt forestående restriksjonene for formaldehyd som et biocid i Storbritannia.


Ecolab, under driften sin som Bioquell, har advart om den forestående fjerningen av formaldehyd som kjemisk desinfiseringsmiddel helt siden de britiske helse- og sikkerhetsmyndighetene HSE utga den elektroniske bulletinen sin om biologiske midler i juli 2015, der de advarte formaldehydbrukere om å begynne å se etter alternative gassbaserte desinfiseringsmidler for rom og utstyr. De av brukerne basert i Storbritannia som ikke har fulgt HSEs advarsel har et stadig minkende tidsrom for å gå bort fra formaldehyd før forbudet trer i kraft den 1. februar 2025.

Det er ikke alle bruksområder for formaldehyd som forbys i februar 2025. Restriksjonene gjelder for bruksområdene som faller inn under «Product Type 2» (produkttype) i Storbritannias biocidproduktforskrifter, Great Britain Biocidal Product Regulation (GB BPR). Kort sagt er det 22 forskjellige bruksområder eller produkttyper (PT-er) i henhold til BPR som omfatter alt fra metallarbeidsvæsker til hånddesinfiseringsmidler. PT2 er den største bruksområdekategorien for desinfisering som kalles «Public Area Disinfectants» og omfatter alt fra desinfisering av sykehus til renrom og kontorbygg. Eksempler på PT2-bruksområder for formaldehyd inkluderer desinfisering av biologiske sikkerhetsskap (BSCer), laboratorier, gjennomføringskamre, produksjonsanlegg osv. Bruken av formaldehyd til å desinfisere disse typene avlukker blir ulovlige i Storbritannia 1. februar 2025. Her får dere tilgang til HSE sin elektroniske kunngjøring av dette vedtaket.

Restriksjononen på bruk av formaldehyd i PT2 i Storbritannia ble innført fordi ingen leverandør av formaldehyd var villig til å støtte bruken av kjemikaliet som et biocidprodukt. I Europa er formaldehyd tillatt i henhold til den europeiske biocidforordningen, BPR. Dens nåværende tillatelse utløper den 31. januar 2025 og krever fornying av det europeiske kjemikaliebyrået, ECHA. Siden formaldehyd ble begrenset til en 3-årstillatelse i 2022 takket være sin giftighetsprofil, er det nesten sikkert at det blir gjenstand for en til tidbegrenset tillatelse hvis en ny tillatelse innvilges.

Begreninsngene på bruken av formaldehyd i PT2 og det direkte forbudet på bruken i PT2 i Storbritannia utgjør særlige utfordringer for forskningsfirmaer og institusjoner innenfor det biomedisinske området / dyrehelseområdet hvor formaldehyd er standard gassholdig desinfiseringskjemikalie. FNs mat- og landbruksorganisasjon og den europeiske kommisjonen for kontroll av munn- og klovsyke fremhever i veiledningen sin for standarder for forvaltning av minimal biologisk risiko, MBMS at en anvendelse av formaldehyd med konsentrasjon på 10 g/m3 og relativ luftfukighet på 70 prosent i minst 10 minutter er en akseptabel metode for dekontaminering av utstyr og overflater. MBMS-veilednignen identifiserer også metoder som har blitt validert og dokumentert å være effektive mot munn- og klovsykeviruset (FMDV) også kan brukes som et alternativ. Bioquell har samarbeidet med selskaper og institusjoner om å evaluere ytelsen til Bioquell Hydrogen Peroxide Vapour (HPV) som et alternativ til formaldehyd og har publisert en rekke studier innenfor vitenskapelig litteratur. Disse studiene omfatter følgende:

  • Vannier et al. Hydrogen peroxide vapour is an effective replacement for formaldehyde in a BSL4 Foot and mouth disease vaccine manufacturing facility. Lett. Appl. Microbiol. 2019; 69: 237-245. WHITE PAPER Formaldehyde – How long does it have left? (En ytterligere oppdatering!)
  • Stuart et al. Comparing the efficacy of formaldehyde with hydrogen peroxide fumigation on infectious bronchitis virus. Applied Biosafety. 2020; 25: 83–9.
  • Petit et al. Evaluating the efficacy of hydrogen peroxide vapour against foot-and-mouth disease virus within a BSL4 biosafety facility. Lett Appl Microbiol. 2017; 65: 281-284.

Ecolabs Bioquell HPV-AQ-desinfiseringsmiddel med 35 prosent hydrogenperoksid har blitt innvilget EU-tilllatelse i henhold til den europeiske BPR for bruk i PT-er 2, 3 og 4, i både store (>4 m3) og små (0.25–4 m3) avlukker, mot bakterier, mykobakterier, sporer, sopp, gjær, viruser opg bakteriofag.

På skrivetidspunktet (juni 2024), i henhold til ECHA-listen over tillatte biocidprodukter, har kun ett formaldehydprodukt blitt godkjent for bruk som et romtåkedesinfiseringsmiddel, og kun for bruk i PT3 (dyrehus) i Belgia og Italia. Produktet må brukes med en kald, ultrasonisk tåkedanningsenhet som produserer partikkelstørrelser på gjennomsnittlig 5,15 mikrometer. Det er godkjent for bruk i store avlukker (>4 m3) mot bakterier, sopp, gjær og viruser. Det er ikke godkjent for bruk mot mykobakterier eller bakteriesporer. Den angitte påføringshastigheten er 5 g/m3 med en 2-timers kontkattid, etterfulgt av en 2-4-dagers ventilasjonsperiode. Mens formaldehyd som virkestoff kun er autorisert for 3 år, er produktet godkjent for 5 år. Her kan dere få tilgang til produktgodkjennelsen på ECHA-nettstedet.

Oppsummert tillateles ikke lenger bruken av formaldehyd som et PT2-desinfiseringsmiddel i Storbritannia av HSE fra februar 2025. Selv om det forventes at formaldehyd fortsetter å være tilgjengelig som et PT2-desinfiseringsmiddel i Europa, er det sannsynlig at kontrollene på bruksområdene blir mye høyere enn de som anvendes av dagens brukere av formaldehydgassdesinfisering, som dokumentert i den enste formaldehydproduktgodkjennelsen hittil.

Laster ned hvitebok
Ecolab Life Sciences. For Life Sciences. For Life.
Mer om Bioquell

Tilknyttede artikler fra Life Sciences