Føre var-håndtering av rester for renrom

Rensemidler og desinfiseringsmidler er et krav for ethvert kontamineringskontrollregime for renrom, men bruk av disse produktene avgir også typisk rester, noe som kan være grunn til bekymring eller ytterligere evaluering.

Cleanroom technician using Ecolab Klercide™ product

5 måter som rester kan påvirke anlegget deres på

  1. Risiko for kvaliteten på produktet – rester kan påvirke integriteten til materialer eller produkter som brukes i produksjonsområder. Rester som etterlates i slike områder, kan være en potensiell kontaminering som kan utgjøre en risiko for produkter.
  2. Brudd på overholdelse – synlige rester kan være bevis på manglende overholdelse av retningslinjer for håndtering av rester, eller at det er manglende kontroll på rengjørings- og desinfiseringsprosesser.
  3. Økte kostnader – håndtering av rester kan være kostbart ettersom behovet for mer hyppig skylling kan oppstå som følge av hvordan rester påvirker materialer og utstyr.
  4. Risiko for medarbeidernes helse og sikkerhet – rester kan skape et farlig miljø hvis de ikke håndteres ordentlig: Klissete og glatte gulv kan forårsake snubling og fall, og rester kan kryssreagere og forårsake potensielt farlige damper.
  5. Potensielt regulatoriske funn – synlige rester kan føre til negative regulatoriske funn, som FDA483-advarsler som kan føre til tidkrevende og kostbare tiltak for å løse problemet, risikovurderinger samt dårlig omdømme.

Hva kan forskriftene fortelle oss?


Historisk sett har rengjøring vært det tiltaket som har blitt brukt for fjerning av kontaminerende rester – noe som ofte har medført at desinfiseringsmiddelet ligger igjen på overflatene på ubestemt tid. Eldre renromsmiljøer fulgte ofte den gamle ideen om at «synlige desinfiseringsmiddelrester er et preventivt tiltak». Men dette prinsippet kan endre seg. Forfatterne har sett langvarig og tiltakende bekymring over rester etter påføring av desinfiseringsmidler hos regulerende myndigheter.

Nåværende tankegang i bransjen, sammen med nylige mandater for overholdelse, er at envher kjemisk rest utgjør en potensiell kjemisk eller partikulær kontaminering av en prosess eller muligens et produkt. Dette nye fokuset har ført til en endring fra gammel tankegang til å tenke over hvordan man vurderer og håndterer rester fra desinfiseringsmidler – deriblant en evaluering av hvilke andre egenskaper enn effektivitet, slik som etterlevningsprofil, som skal vurderes for rengjørings- og desinfiseringsprodukter.

Både Eudralex Annex 1 og Annex 15 krever at en rengjøringsprosess skal valideres for å sikre fjerning av rester og påfølgende virkninger av dem, f.eks. virkningen på resultater fra overvåkning av miljø eller desinfiseringsmidler, slik de brukes. Men utfordringen for enhver produsent, er imidlertid hvordan restnivå kan kvantifiseres nøyaktig.

Tilknyttede artikler


«Desinfisering av renrom er særdeles viktig. De skal rengjøres og desinfiseres grundig i samsvar med et skriftlig program. For at desinfiseringen skal være effektiv, skal man først rengjøre for å fjerne kontaminering av overflater … Rengjøringsprogram skal effektivt fjerne rester etter desinfiseringsmidler.»

- Tillegg 1


Ecolabs løsning for rester i renrom


Ecolab Life Sciences har utviklet en nyskapende metode for måling og sammenlikning av rester, deriblant utseende, rester ved fordampning (RoE) og akkumulering av rester. Denne tilnærmingen i tre faser viser tydelig forskjellene mellom ulike produkter ved både første og flere gangers påføring.

For å minimere rester og ansamlingen av dem, tilbyr Ecolab Life Sciences' Klercide Cleanroom Quat renromsledere en mindre forstyrrende tilnærming til å få kontroll på rester som en del av rengjørings- og desinfiseringsprosessen.

 

short desccription

Klercide™ Cleanroom Quat - Blended with WFI

Til forskjell fra tradissjonelle ammoniumsblandinger, minimerer den lave konsentrasjonen av virkemidler i Klercide Cleanroom Quat rester som blir igjen på overflater, samt sikrer sterilisering og påkrevet rutinemessig skylling.


US EPA registrert nr.: Nr. 1677–257

Ecolab Klercide™-restsammenligningstidsforløp

En sammenlikning av rester etter Klercide™ Low Residue Quat kontra et desinfiseringsmiddel som inneholder fenol.

Technician using Ecolab Klercide™ wipes in a pharmaceutical plant cleanroom

Kasusstudie

Program som etterlater få rester

Målet til prosjektet var å teste Klercide™ Sporicidal Low Residue Peroxide og Klercide™ Low Residue Quat, og evaluere fordelene med disse løsningene som etterlater få rester. Først til bruk på den nye produksjonslinjen, så med sikte på å rulle ut videre, dersom det er vellykket og gir utmerkede effektivitetsresultater.