Et paradigmeskifte: Rengjøring for tillit

Fem viktige hensyn å ta for å skape tillit til rensligheten på anleggene deres

Open office with two workstations

Etter hvert som retningslinjer fortsetter å endres samtidig som ivrige kunder, medarbeidere, studenter og elever kommer tilbake til alle slags lokaler – fra kontorer og butikker til skoler og universiteter – innser de at hygienen og sikkerheten til lokalene er mye viktigere med hensyn til å skape en allmenn oppfattelse av stedet. Folk som pleide å spørre seg selv når de gikk inn på et toalett: «Ser det ut som og lukter rent?», spør seg nå: «Hvor lenge er det siden det sist ble desinfisert her?» Ethvert lokale må fokusere på å vinne tillitten til de som kommer inn i det – og dette krever et lite paradigmeskifte: fra rengjøring for syns skyld til rengjøring for å skape tillit.


Light bulb Icon

Økt bevissthet om trusler mot folkehelsen

Den kollektive bevissthet vår om truslene mot folkehelsen som finnes på steder hvor folk ferdes daglig, har økt i løpet av det siste året. En forbrukerundersøkelse av Ernst & Young avdekket at 7 av 10 personer sier de er mer oppmerksom på hygiene i bedrifter. Denne bevisstheten strekker seg langt ut over den siste pandemien – vi vet alle mer om hvordan patogener som influensa, norovirus, MRSA og til og med rhinoviruset som forårsaker vanlig forkjølelse – kan spres i lukkede rom. Som en følge av dette, er forventningene til renslighet i lokaler høyere. Alle slags organisasjoner forbedret hygienetiltakene sine det siste året, og Ecolabs undersøkelser viser at kunder ønsker å se like mye eller mer rengjøring og desinfisering selv etter COVID-19-vaksinen er svært utbredt1.

Hand wiping icon

Rengjøring for folkehelse og sikkerhet

For de fleste organisasjoner, har rengjøring tradisjonelt handlet om at det oppfattes som rent: Ser rommet rent ut? Lukter det rent? Disse signalene fra syns- og luktesansene har fungert som (ofte underbevisste) signaler om rensligheten til et lokale. Men i dag vet vi alle bedre enn noensinne at utseende kan bedra når det gjelder renslighet. Organisasjoner og lokaler av alle slag – så vel som alle som befinner seg der – har blitt stadig mer opplyste om total miljøhygiene. Vi betrakter renslighet som mer direkte forbundet med helse og sikkerhet på steder og plasser vi bor, handler, lærer og jobber.

Fem viktige hensyn

Idet organisasjoner foretar et permanent skifte til rengjøring for helse og sikkerhet

  1. Oppnå vitenskapelig basert renhet
    Renhet kan ha mange betydninger. Men i dag har en økt allmenn forståelse for at vitenskapen bak rengjøring må gå langt forbi grunnleggende estetiske elementer. Å vinne tilliten til kunder, studenter, elever og/eller medarbeidere betyr å levere en vitenskapelig basert renhet som jevnlig dreper patogener som influensa, norovirus, SARS CoV-2 og rhinovirus, viruset som forårsaker vanlig forkjølelse. Å inngå partnerskap med et rengjøringsfirma med bred ekspertise på feltet miljøhygiene, sikrer at dere har innført et robust og omfattende rengjøringsprogram, utarbeidet med vitenskapelig støttede produkter som kan hjelpe dere med å oppnå den typen vitenskapsbaserte rengjøring dere trenger, og som bevarer kundenes tillit.
  2. Sikre overholdelse av prosess og rengjøringsprogram
    Dere må bekrefte at teamet deres følger bruksanvisningene på etiketten til produktet for å bidra til å sikre effektiv rengjøring – og at de bruker produkter på de overflatene de er ment for ( f.eks. harde kontra myke/polstrede overflater, overflater som er i kontakt med mat kontra overflater som ikke er i kontakt med mat, osv.). Leverandøren deres av kjemikalier skal kunne samarbeide med dere om å opplyse dere og gi dere opplæring i anbefalte praksiser for et jevnt resultat, øke driftseffektiviteten og glede de som oppholder seg i bygningen.
  3. Undersøk på nytt og forenkle opplæring av personell
    Ett av de største hindrene for «riktig» rengjøring, er opplæring. I mange organisasjoner får rengjøringspersonell solid opplæring når de begynner i jobben – men lite underveis for å styrke eller supplere den innledende opplæringen. Etter hvert som kravene til rengjøring øker og blir mer komplekse, bør organisasjoner gjennomgå opplæringsprogrammene til personalet sitt for å sikre at de bruker de rette produktene på riktig måte. Med økende arbeidskostnader og mangel på personell som setter rengjøringsteam under press, kan det være vanskelig å finne tid til opplæring underveis. Heldigvis kan noen ledende leverandører av rengjøringskjemikalier gi personell ytterligere opplæring og opplæringsressurser – inkludert praktiske ressurser og videoer tilgjengelig på nettet ved behov, så vel som opplæring på stedet når det behøves.
  4. Let etter nyskapende rengjøringsløsninger for å øke effektiviteten
    Rengjøring for tillit kan føre til hevet standard for hva som kreves av rengjøringsteam. Nyskapninger innenfor rengjøringskjemi har ført til unike produkter som kan hjelpe rengjøringsteamet ditt med å følge strengere krav til rengjøring – mer effektivt. Let etter desinfeksjonsmidler og rensemidler som er best med hensyn til kontakttid, som gjør at teamet ditt kan drepe farlige patogener raskere. Å benytte seg av flerbruksprodukter kan bidra til å oppnå rengjøring og rensing/desinfisering i én enkelt operasjon og være tidsbesparende for personalet deres. Påføringsmetoder kan også bidra til å øke effektiviteten. Vurder elektrostatiske sprayer for å mer effektivt påføre godkjente desinfiseringsmidler på områder som kan rengjøres uten andre til stede eller former som kluter eller servietter for å gi en praaktisk, brukervennlig løsning.»
  5. Vurder et program med rengjøringsverifisering
    Faren med patogene organismer, er at de er mikroskopiske – alt for små til å se med det blotte øye. På samme måte, selv om dere følger ordentlige rengjøringsprosedyrer, kan ikke kundene se at alle patogenene er drept. Så hvordan inngir dere tillit? Sannheten er at utseende fremdeles er avgjørende. Førsteinntrykket av hvordan et sted ser ut og lukter vil påvirke oppførsel – og 85 % av folk sier det er viktig at de ser synlig bevis på rengjøring.

    Folk stoler også på ekspertise – og 2 av 3 forbrukere sier at de vil at bedrifter skal «vise» at de forplikter seg til helse og sikkerhet gjennom uavhengig inspeksjon. Derfor henvender stadig flere organisasjoner seg til tjenester for uavhengig rengjøringsverifisering fra samarbeidspartnere for å sikre at rengjøringsprogrammene følger anbefalte fremgangsmåter og er effektive med hensyn til deres spesifikke rengjøringsbehov. Samarbeidspartnere kan også bidra til å verifisere at dere bruker de rette produktene og prosessene for å bidra til å etablere og opprettholde konsekvent renhet.

Circular icon that says 95% inside

95 % av forbrukerne sier at de fremdeles ønsker like mye – eller til og med mer – rengjøring og desinfisering etter at vaksinene kom.


Rengjøring for å øke tillit
Omfattende forretningsverdi

Realiteten er at rengjøring for tillit kan innebære endringer i personellets prioriteringer og i den totale driften deres, men det er en verdifull invistering, siden de høynede kundeforventningene er kommet for å bli. 95 % av forbrukerne sier at de fremdeles ønsker like mye – eller til og med mer – rengjøring og desinfisering etter at vaksinene kom. Og som Deloitte advarer, er rengjøring for tillit en «vinn eller forsvinn»-utfordring: «det fører enten til økt tillit eller ingen tillit i det hele tatt».


Videre er rengjøring med fokus på folkehelse en verdifull investering som gir næringsverdi på flere andre måter også, siden de fleste organisasjoner konkurrerer på brukerefaring og folk i tiltakende grad søker ut verdidrevne organisasjoner som er i tråd med verdiene sine:

  • Prioritering av medarbeidernes helse og velvære kan bidra til å redusere fraværskostnader, forbedre medarbeidernes tilfredshet og redusere gjennomtrekkskostnader.
  • Rengjøring for tillit kan høyne brukeropplevelsen for å forbedre merkevaren og bygge opp omdømmet deres.
  • Det å demonstrere forpliktelen deres til renere, tryggere lokaler viser at organisasjonen deres verdsetter forretningspraksis, noe som folk verdsetter – fra å fremme velvære hos medarbeiderne og gjestene deres, til å bidra til å bygge opp renere og tryggere lokaler.

 


1. «Post-Vaccine Consumer Attitude Study» 5. januar 2021 (betalt for av Ecolab)

Last ned PDF-artikkel

Tilknyttede artikler