Alle hånddesinfiseringsmidler er ikke laget på samme måte

Slik kan en finne ut hvilke håndhygieneløsninger som sikkert og effektivt dreper viruset som forårsaker COVID-19

Decode the bottle

Etter hvert som COVID-19-pandemie trekker i langdrag, er det en voksende liste over produktforskjeller angående hvordan spredningen av sykdommen bekjempes. Studier viser at hånddesinfiseringsløsninger er kritiske komponenter i å forebygge sykdomsspredning. Alle disse produktene er imidlertid ikke laget på samme måte. Med økende regulering og stadig flere selskaper som introduserer produkter, er det viktig å vite hva en skal være på utkikk etter. Finn ut hvordan du kan identifisere trygge og effektive løsninger her.

I løpet av den første bølgen av pandemien i Europa traff desinfiseringsprodusentene tiltak for å dekke det økte behovet for spritbasert håndrens. I den hensikt å takle det raskt stigende behovet og øke forsyningen ga helsemyndighetene i medlemslandene nødtillatelser som ga nye produsenter raskt tillatelse til å komme inn på markedet i henhold til en klausul i artikkel 55 i EUs biociforordning (BPR)1. Det var imidlertid noen løsninger som fikk unntak fra vanlige juridiske krav som er utarbeidet for å sikre trygghet, kvalitet og konsekvens.2 Denne plutselige flommen av nye håndpleieprodukter på det europeiske markedet skapte et omfattende problem, hvor mange av disse løsningene inneholdt ingredienser som var skadelige eller ikke virket. Faktisk fikk det irske skoleverket beskjed om å slutte å bruke 53 desinfiseringsprodukter fordi det ikke var mulig å bekrefte reistreringsstatusen3. Videre har generaldirektoratet for konkurransereglement, forbrukersaker og svindelstyring (DGCCRF) i Frankrike testet 180 hånddesinfiseringsmidler og oppdaget at 73 % av produktene ikke overholdt reglementet4.

Nå som den andre bølgen rammer regionen, fortsetter virksomheter å basere seg på hygieneløsninger for å holde driften gående og samtidig beskytte medarbeidere og kunder. Det finnes i dag et uttall tilgjengelige produkter med varierende kvalitetsgrad. I henhold til ECHA har 20 EU-medlemsland rapportert om en økning i håndesifiseringsmidler som ikke er i tråd med reglene på markedene deres siden mars 20205. Fra nærmeste nabo til ukjente merker på Internett, finnes det alle slags nye produsenter. Med så stort tilbud, har forbrukerne massevis av spørsmål når de prøver å tolke seg til hva som er trygt og fungerer. Hva slags ingredienser inneholder disse produktene? Fungerer formlene? Er det trygt for kundene og medarbeiderne å bruk dem jevnlig?

For det første er det viktig å være oppmerksom på at mange av disse produktene ble produsert med tidsbegrensede regelunntak – en reduksjon av de vanlige kravene til produktgodkjennelse i opptil 180 dager6. Disse ukonvensjonelle produsentene som kom på markedet under disse juridiske unntakene, kan nå være uvitende om at tillatelsene deres er utløpt. Dessverre kan dette sette kunder i en knipe eller kanskje til og med medføre at de ikke vet at de har et produkt som er utløpt eller forbudt. Og antallet av disse typene produkter vokser på markedet dag for dag. På slutten av oktober var det 112 produkter som hadde utløpt i henhold til forordningen i Europa. Innen slutten av april 2021 kommer det til å være ytterligere 434 – i hvert fall.

Produktenes kvalitet, vikrning og sikkerhet er nå viktigere enn noensinne. Folkets tiltro til bransjepartnere som produserer desinfiseringsmidler er viktig slik at virksomheter og helseinstiusjoner trygt får tilgang til kvalitetsprodukter, støttet av solid vitenskapelig og regulatorisk støtte.7

Så hvordan kan du nøste deg gjennom dette flokete nettet for å sikre at håndhygieneløsningene er trygge og fungerer?

  1. Se produktmerkingen før bruk. Håndpleieprodukter skal klassifiseres under én av to forordninger: kosmetikk eller biocider. Den enkleste måten å finne ut om produktet er kosmetikk eller et biocid (eller ingen av registreringen) på er å se på produktmerkelappen Det er fullstendig forskjellige regler og forordninger som kvalifiserer et produkt som en biocid kontra kosmetikk, hvor kosmetikk oppnås enklere og krever mindre strenge regler for produsentene.
  2. Gjør deg kjent med virusregistreringene eller -påstandene til produktet. Forbrukere som ser etter en løsning for å beskytte mot bestemte bakterier og viruser, er ute etter et biocid. Hånddesinfiseringsmidler som omfattes av biocidregistreringen, er gjenstand for strenge regulatoriske krav med dokumentert virkning og sikkerhetsdata. For virusdrepende hånddesinfiseringsmidler skal flasken være i tråd med disse kriteriene:  
Infographic on what a bottle of hand disinfectant must have or what you should watch out for.

Blant det enorme produktutvalget i markedet, vær oppmerksom på at hudpleie ikke trenger å svekkes for å oppnå virkning. De beste hånddesinfiseringsmidlene skader ikke hendene. Etter hvert som store tradisjonelle leverandører satser på å dekke ny etterspørsel, finnes det tilgjengelig produkter med den magiske kombinasjonen av høykvalitetsformel, rask mikrobisk virkning og samtidig være vennlig mot huden. Ikke utsett helsen og sikkereheten din for potensielt giftige eller utløpte og ulovige produkter.

 

xxx

 

OM ECOLAB

Ecolab forplikter seg til å hjelpe kunder med å takle folkehelseproblemer som COVID-19 gjennom omfattende programmer som bidrar til å redusere spredningen av smittsom sykdom. Vi bidrar til å rengjøre 40 milliarder hender noe som hjelper til å redusere mer enn 1,2 millioner infeksjoner. Informert av de snart 100 årene med erfaring vi har innenfor bransjer som kost og losji, helse, produksjon og undervisning er håndhygieneløsningene våre integrert i programmer som omfatter konsultasjon, opplæring og service for å bidra til å holde driften gående og pasienter, personale og andre folk trygge og sunne.

 

KILDER

  1. Artikkel 55 i EUs biocidforordning
  2. Artikkel 55 i EUs biocidforordning
  3. Koronavirus: TIlbakekalling av desinfiseringsprodukter i Irland.
  4. La DGCCRF protège les consommateurs en testant la qualité et la conformité des gels et solutions hydroalcooliques
  5. EU-medlemsland rapporterer desinfiseringsmidler som er ulovlige og som ikke virker.
  6. “COVID-19-Related Derogations Under the EU Biocidal Products Regulation and Italian National Guidance”
  7. «Alcohol Based Hand Rubs - Effective formulations are key for reducing the risk of Healthcare Associated Infections for patients and adoption by healthcare staff, but how do you choose the right product for your healthcare facility.» Ecolab. September 2020.

Om forfatteren

Per Lund

Per Lund

Vice President & General Manager Hand Care & Textile Care, Europe

Relaterte artikler