Fem måter vi spiser annerledes på og hva det betyr for matsikkerhet

Woman in grocery store image for Ruth Petran blog

Disse kravene har medført store endringer i matbransjen – nå dreier det seg om å finne ut hvordan vi fortsetter å trygge matsikkerheten. Her er fem viktige mattrender som kan ha betydelige konsekvenser på hvordan vi holder maten trygg.

1. Tilpasset spising
Borte er dagene da venner og naboer spiste den samme maten som deg. I stedet er det større utvalg som gjør at du kan spise en diett skreddersydd for dine unike ønsker og behov. Dette utvalget spenner fra ketogeniske alternativer til plantebaserte proteiner i mat og drikke tilsatt med CBD, en cannabisforbindelse som det for tiden er mediafokus på, særlig i deler av USA.

Denne økte tilpasningen betyr at det er kritisk å være føre var i forståelse og håndtering av potensielle farer fra nye matvarer og ingredienser som kanskje er mindre kjent innenfor matbransjen. Det innebærer også å navigere seg gjennom nye regler for matsikkerhet – for eksempel kan vi forvente ytterligere regulatorisk veiledning knyttet til systemer for matlevering i fremtiden.

2. Rene etiketter
Mens vi har større utvalg av mat enn noensinne, krever forbrukere også større enkelhet og gjennomsiktighet i matingredienser. Etterspørselen etter «ren mat» tar mange former, inkludert mangel på konserveringsmidler og lett gjenkjennelige ingredienser.

Fjerning av konserveringsmidler, inkludert natrium, fra mat kan føre til kortere hylleholdbarhet – det innebærer også at vi trenger stadig flere innovative metoder for å opprettholde høy matkvalitet og sikkerhet. Med fokus på merkevarens omdømme må selskaper også satse mer på gjennomsiktighet og reagere raskt på forbrukernes forespørsler om mer informasjon om maten de spiser.

3. Globale matvarer
Etter hvert som verden har blitt nærmere sammenknyttet, har vi nå tilgang til flere globale kjøkkener enn noensinne. Vi anskaffer også mer mat, spesielt sjømat, fra land som Kina, Thailand, Canada, Indonesia, Vietnam og Ecuador.

Det innebærer at vi ofte forbruker mat som har reist lengre avstander for å komme til tallerkene våre, noe som kan innebære større risiko for matkvaliteten. Risikoen er også forverret av inkonsekvent lovgivning om matsikkerhet og håndhevelse i ulike deler av verden.

4. Vekst i e-handel
Ifølge International Food Information Councils 2017 Mat- og helseundersøkelse, sier 55 prosent av millenniumgenerasjonen at bekvemmelighet er prioritert høyt når man kjøper mat. Det er ingen overraskelse at de er en drivkraft bak veksten i matlevering. Faktisk er restauranter som ikke tilbyr matlevering, utsatt for stor risiko for å miste kunder.

Etter hvert som matleveranse fortsetter å øke i popularitet, vil restauranter (og leveringsselskaper) måtte vurdere risikoene som blir introdusert i leveringsprosessen. Hovedbekymringer inkluderer temperaturkontroll og minimalisering av potensialet for krysskontaminering.

5. Økende etterspørsel etter trygg mat
Det som understøtter alt dette er at aktørene i matbransjen står overfor økte krav fra en stadig voksende befolkning som trenger flere kalorier og myndigheter som styrker forskriftene for matsikkerhet.

Veien fremover blir å ha konsekvente styringsstrategier for risiko angående matsikkerhet som inkluderer å ha en sterk kultur for matsikkerhet i organisasjonen din. Verden kommer bare til å bli mer kompleks – ved å proaktivt gripe tak i matsikkerhet vil dette utgjøre forskjellen mellom svikt og suksess i folkehelsen.

Om forfatteren

Ruth Petran

Ruth Petran

Vice President, Research, Development & Engineering, Food Safety and Public Health

Dr. Ruth Petran tilbyr interne og eksterne kunder teknisk ekspertise og råd om matsikkerhet og folkehelseproblemer ved å identifisere fremvoksende trender angående matsikkerhet og nye kontrollstrategier.

Ytterligere perspektiver

Vis alle artikler